Kirkot
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vanha ja Uusi Kirkko

Pieksämäen Vanha kirkko sijaitsee Pappilanmäellä.

Kuva: Kari Kumpulainen

Uusi kirkko sijaitsee aivan Pieksämäen pääkadun, Keskuskadun varrella, Pieksämäen lukiota vastapäätä.

Kuva: Kari Kumpulainen

Vanhan kirkon paikoitusalue on kirkon vieressä.

Pyörätuolilla kirkkoon pääsee sivuovesta. Alttarille pääsee luiskaa pitkin.

Seurakunnan Vanha ja Uusi kirkko sijaitsevat kantakaupungissa.

Vanha kirkko

Vanha kirkko toimii Pieksämäen seurakunnan pääkirkkona.
Kirkko on rakennettu vuonna 1753, se on Kuopion hiippakunnan vanhin jumalanpalveluskäytössä oleva kirkko.
Kirkkorakennus on kolmas samalla mäellä ollut rakennus. Kellotapuli on Pieksämäen vanhin rakennus, vuodelta 1746.

Nykyisen, ristinmuotoisen kirkon rakensi kiihtelysvaaralainen kansanrakentaja August Sorsa.
Toinen kirkon erityispiirre ovat Mikael Toppeliuksen maalaukset. Taiteilija maalasi ensin muotokuvan kirkkoherra Paul Krogiuksesta, ja sitten parvekekaiteiden kuvat profeetoista ja opetuslapsista. Saarnatuolin kuvissa ovat uskonpuhdistuksen merkkimiehet Martti Luther ja Filip Melanchton. Alempi, ehtoollista esittävä alttaritaulu on vuodelta 1672, ylempi taas on jäljennös B. A. Godenhjelmin taulusta Kuopion tuomiokirkossa.

Kirkkoa on korjattu useasti. Vuonna 1896 rakennettiin sakasti ja ulkoeteiset. Vuoden 1972 korjauksessa poistettiin alkuperäisen hirsiseinäpinnan panelointi. Vuoden 2001–2002 muutostöissä korjattiin kirkon perusrakenteita ja uusittiin kattorakenteet. Paanukatto oli vaihdettu peltikatoksi jo vuosisata sitten.
Alttariseinä palautettiin hirsipinnalle ja taulujen ympärille tuli kehikko. Saarnatuoli sai katon. Penkkien väri muuttui valoisammaksi, samoin kuin koko kirkon yleisilme.

Kirkkotekstiilit ovat taiteilija Aino Lampion suunnittelemia. Kirkon läheisyydessä, Sylvinkujalla, on vuosina 1802–05 rakennettu kustavilaistyylinen Iso-Pappila. Sen pihapiirissä on muistokivi puretusta pikkupappilasta, jossa syntyi vuonna 1900 presidentinrouva Sylvi Kekkonen.

Vanha kirkko:
Kirkkotie 31, 76150 PIEKSÄMÄKI

Pieksämäen Uusi kirkko

Kirkko valmistui vuonna 1968. Sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Ström & Tuomisto, jonka suunnittelijat olivat Alvar Aallon oppilaita. Kirkkosaliin mahtuu kerrallaan istumaan 420 henkeä.
Kirkon kellotorni valmistu vuonna 1981.Kirkon yhteyteen valmistui laajennusosa, seurakuntakeskus, vuonna 1986.

Kirkon urut ovat Juhani Tuomen urkutehtaan valmistamat.
Alttariseinällä on kuvanveistäjä Gunnar Uotilan alttariveistos ”Jeesuksen vuorisaarna” noin sata vuotta vanhasta hirrestä. Alttarirakennelman ja saarnastuolin materiaali taas on vaaleaa, hiottua oregon-mäntyä. Kirkon tummien sävyjen vastakohtana on vaalea katto ja vaalea pölkkyparkettilattia, joka on paitsi meluton myös kaunis ja luja.

Vuoden 1989 remontissa kattoa nostettiin hiukan, jolloin pitkät poikkipalkit saatiin näkyviin. Palkkien väliin rakennettiin kasetteja, eräänlaisia suunnikkaita, joiden hahmot suuntautuvat alttarin yläpuolella olevaa peilikolmiota kohti. Kolmio on kolmiyhteisen Jumalan vertauskuva. Kirkon katto julistaa: Lähemmäksi Jumalaa!

Kirkon ylähalliin, Kirkonmäelle, on sijoitettu taiteilija Assi Huunosen batiikkityö ”Minä olen ilmoittanut Sinun nimesi”.

Kirkko mahdollistaa monenlaisen toiminnan järjestämisen jumalanpalveluksista pienempiin tilaisuuksiin. Kirkkosalin lisäksi kirkolla on kappeli sekä runsaasti erilaisia kerhotiloja ja urheilusali.

Uusi kirkko:
Keskuskatu 31, 76100 PIEKSÄMÄKI

Päivystävä seurakuntamestari, p. 050 381 9642

Uuden kirkon esteettömät pysäköintipaikat on merkitty karttaan, katso liitetiedot. Luiska kirkkoon on Koulukadun puoleiselta pysäköintialueelta. Kirkossa on induktiosilmukka. WC-tiloihin pääsee pyörätuolilla.

Kuvia Uudesta kirkosta

Kuvia Vanhasta kirkosta
Muut kirkot

pdf liite

Pieksämäen Uuden kirkon seurakuntakeskuksen opaskartta.