Virtasalmen ja Jäppilän kirkot

Kuva: Kari Kumpulainen

Jäppilän kirkko

Kuva: Kari Kumpulainen

Jäppilän kirkon takaa on luiska kirkkoon.

Seurakunnan muut kirkot sijaitsevat Virtasalmella ja Jäppilässä. Seurakunnan alueella on Vaalijalan kirkko Nenonpellossa Vaalijalan kuntoutuskeskuksen yhteydessä ja Ristikiven kirkko Partaharjussa.

Virtasalmen kirkko

Virtasalmen nykyinen kirkko on rakennettu tulipalossa 1976 tuhoutuneen kirkon paikalle vuonna 1978. Alkuperäinen kirkko rakennettiin vuonna 1876. Nykyisen, harjakattoisen kirkon on suunnitellut arkkitehti Olavi Reima.

Suunnittelun perusajatuksina olivat liittyminen vanhaan suomalaiseen kirkkorakennusperinteeseen ja omalta paikkakunnalta saatavan materiaalin käyttöön. Nimittäin Virtasalmen Ankeleen louhoksen kalkkikiveä on käytetty kirkon lattiassa ja seinässä. Edustavimmillaan tämä Virtasalmen marmori on nähtävillä saarnastuolissa ja alttarissa. Päätykolmioiden tiilet ovat Partekin Loukolammin kalkkitehtaan vanhojen sintteripolttouunien tiiliä.

Kirkon pohjoispuolen ikkunaseinän takana näkyy vanhan kirkon alttaripäädyn kivijalan osa. Sen keskellä oleva suihkuallas kuvaa elävää vettä.

Urut ovat 18-äänikertaiset, ja ne on rakentanut urkurakentamo Hans Heinrich. Kellot on valanut hollantilainen Koninklijke Eijsbouts Klokkengierij.

Kirkon vieressä sijaitsevat seurakuntakoti  sekä toisella puolella katua Virtasalmen hautausmaa.

Osoite:
Kirkkopolku 1, 77330 VIRTASALMI
Vahtimestari 050 381 9642

Kirkon oven eteen pääsee helposti, pyörätuolilla voi tulla kirkkoon ja pääsee myös alttarille. Induktiosilmukka. E-WC.

Jäppilän kirkko

Keskikokoinen puukirkko on rakennettu vuonna 1872 arkkitehti Ferdinand Öhmanin johdolla. Kivijalassa on säilynyt vuosilukuja kertoen siitä, että pienessä seurakunnassa rakennusvaihe kesti toistakymmentä vuotta.

Kirkko peruskorjattiin vuonna 2013. Sotkamon urkurakentamon urut kirkkoon valmistuivat vuonna 2006.

Alttaritaulu vuodelta 1878 on taiteilija F. Weurlanderin käsilaa. Kirkon esineistö on seurakuntalaisten ja yhteisöjen aikojen kuluessa lahjoittamaa.

Kirkossa on 550 istumapaikkaa. Se sijaitsee Jäppilän keskustassa, seurakuntatalon ja hautausmaan yhteydessä. Kirkon ympäriltä avautuu perinteisiä rakennuksia sisältävä maisema.

Osoite:
Kirkkotie 11 A, 77570 JÄPPILÄ
Vahtimestari 050 381 9642

Luiska kirkon itäportaalla, käsijohteita. Itäpuolella myös esteettömät kynnykset ja luiskan saa pyydettäessä alttarille. Induktiosilmukka. WC-tilat seurakuntatalolla.