En usko!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

En usko!

Pääsiäisen tapahtumat johdattelevat kristinuskon ydinsanoman äärelle. Jeesuksen jalanjälkiä seuraten muistamme...

Pääsiäisen tapahtumat johdattelevat kristinuskon ydinsanoman äärelle. Jeesuksen jalanjälkiä seuraten muistamme hänen kärsimystietään, tyhjän haudan ihmettä ja sitä riemua, kun opetuslapset kohtaavat ylösnousseen Vapahtajansa.

Opetuslapset seuraavat tapahtumia ihmeissään. He ovat lähteneet Jeesuksen seuraan toivorikkaina. Tuona aikana he kokevat ja oppivat paljon. He näkevät monia Jeesuksen tekemiä ihmeitä. Tunteet vaihtelevat. On toiveikasta odottelua, hämmästystä, iloa, luottamusta, luopumista ja pelkoa. Erilaiset tilanteet nostavat esille myös opetuslasten persoonallisia luonteenpiirteitä.

Tuona aikana Jeesus puhuu opetuslapsille myös kuolemastaan. Hän tietää tehtävänsä. Opetuslapset ovat hämillään. He unohtavat täysin, mitä Jeesus puhui heille kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Sillä ristinkuoleman kautta Jeesus voitti synnin ja kuoleman. Hän avasi tien ikuiseen elämään.

Kun Jeesus oli ristiinnaulittu, opetuslapset piiloutuvat pelosta lukittujen ovien taakse. Miten meille nyt käy? Silloin Jeesus ilmestyy heille ylösnousseena Vapahtajana ja sanoo: ”Rauha teille”. Näin sanoen hän tuo rauhan pelon ja toivottomuuden sekä yksinäisyyden keskelle.

Tuomas ei ole paikalla. Muut opetuslapset kertovat hänelle innosta hehkuen, että Jeesus elää. Tuomas sanoo heille, että minä en usko. En usko, koska en itse nähnyt.

Viikon kuluttua opetuslapset ovat koolla, Tuomas mukaan lukien. Jeesus ilmestyy uudelleen. Siinä Tuomas seisoo Jeesuksen edessä. Jeesus ojentaa haavoitetut kätensä ja kylkensä. Tuomas joutuu itse kohtaamaan ylösnousseen Vapahtajansa. Jeesus ojentaa hänelle kätensä ja näyttää kylkensä. Nyt Tuomas itse näkee ja aistii sen tuskan määrää, mitä Jeesus on ristillä hänen puolestaan kärsinyt.

Jeesus sanoo hänelle: ”Älä ole epäuskoinen, vaan usko!" Tuomas huudahtaa: "Minun Herrani ja Jumalani!" Jeesus toteaa: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe."

Voitko sinä uskoa, että Jeesus elää keskellämme Pyhän Henkensä kautta? Uskoa, vaikka et näe, että hän haluaa kohdata sinut ylösnousseena Vapahtajana elämäsi kysymysten keskellä.

Tuomaksen tavoin voin kohottaa katseeni. Tunnustaa uskoni ja vastaanottaa ristin sanoman anteeksiantamuksesta, rakkaudesta ja toivosta. Jeesus elää! Tyhjästä haudasta loistaa elävän toivon pääsiäisaurinko!

Joh 20:19-31

Rauni Tarvonen

seurakuntapastori
Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon
Aihe / Aloittaja   Viimeisin / Viestejä