Teille on lähetys
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Teille on lähetys

Kesäkuun alun Lähetysjuhlien pääasia - lähetystyö - jäi mediakohussa uutisoimatta. Lähetysjuhlilla joutui valinnan eteen siinä, mihin osallistua, sillä monta tilaisuutta oli rinnakkain.
Lauantaina olin kuuntelemassa naapurimaamme Viron kirkon tilanteesta, josta kertoi Tallinnan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Urmas Viilma. Tällä hetkellä ortodoksikirkko on väestölaskennassa noussut enemmistökirkoksi ohi luterilaisen kirkon. Kastettuja luterilaisia on 170 000, mutta vain 35 000 maksaa kirkollisveron. Mitenkähän Suomen kirkon kävisi, jos kirkollisveroa ei perittäisi muiden verojen mukana?
Seurakuntia on 167, ja papit ovat ainoat palkatut työntekijät. Olisikohan kirkolla vieläkään mitään toimintaa kehitysvammaisille, jos sitä ei olisi aikanaan täältä käsin aloitettu ja rahoitettu?

Lähetysseura on lähettänyt Titta Hämäläisen reilu vuosi sitten kouluttamaan nuoria vapaaehtoisia ja suunnittelemaan materiaalia ja ohjelmia nuorille. Virossa ei ole samanlaista vapaaehtois- ja talkootyöperinnettä kuin meillä on ollut. Virossa ei ole koulussa uskonnonopetusta, ja kolmasosa rippikouluun tulijoista ei tunne Raamattua ollenkaan. Varsinkin Tallinnassa on paljon aikuisia, yli 30-vuotiaita rippikoululaisia, joiden opetus aloitetaan luomiskertomuksesta.

Meille on lähetys

Tänä päivänä me emme ole vain lähettäjiä, vaan myös vastaanottajia. Afrikassa kirkot kasvavat tällä hetkellä voimakkaasti. Pastori Gerson Mgaya on ollut Joensuussa tekemässä väitöskirjaansa, mutta lähti äskettäin takaisin kotimaahansa Tansaniaan. Pastori Gerson Mgaya puhui lähetysjuhlavieraille rukoilemisesta. Rukous on keskustelua Jumalan kanssa, mutta me emme osaa, emmekä malta kuunnella Jumalan puhetta meille. Pastori Mgayan mukaan Jumalan vastaus voi olla mielessä jatkuvasti soiva laulunsäe, joka on vastaus omaan kysymykseemme, kun maltamme hiljentyä miettimään asiaa. Pastori puhui meille suomeksi, rauhallisesti, välillä sanoja miettien, mikä tehosti hänen puhettaan. Eikä kukaan nauranut hänen puheelleen, vaikkei se täydellistä suomea ollutkaan, mitä me usein arvostelemme, kun joku puhuu vierasta kieltä.

Sunnuntaina siunattiin myös meidän seurakuntamme lähetystyöntekijä Jarkko Korhonen perheineen lähetyslentotehtäviin Afrikkaan syksystä alkaen. Lähettäjinä voimme rukoilla heidän työlleen siunausta ja voimia heille uusissa oloissa.

Mirja Kovanen

Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon