Testeissä kiinni
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Testeissä kiinni

Olin muutamia viikkoja sitten papeille ja kanttoreille suunnatussa kuntoutuksessa Rokualla.  Kaikki se fyysinen testaaminen ja erinäiset haastattelut toivat mieleen muiston vuosien takaa.
Oltiin jättämässä autoa parkkiin Vaasan satamassa.  Parkkialueen hoitaja sanoi, ettei voi taata, onko auto ehjä tullessanne takaisin.  Katsoin miestä vähän ihmeissäni.  Hän sitten jatkoi: Mutta se on juuri siinä kunnossa, kun sen jätitte.

Viinin sanotaan paranevan vanhetessaan.  Ihmiselle käy niin.  Fysiikka antaa periksi.  Intokaan ei ole nuoruusvuosien tasolla.  Sitä huomaa tekevänsä Raimo Helmisen tapaan.  Hän sanoi, että kun ei enää ehdi suoraan, on oikaistava.  Sama mies sanoi tosin myös, että hänen autossaan on isompi tuulilasi kuin peruutuspeili.  Taaksepäin ei liikaa kannata katsella.

Eniten minua hymyilytti kuntoutuksessa, kun sanoivat minun olevan jäykkä.  Vastasin sen kuuluvan toimenkuvaan.  Papinhan ei juuri odoteta tekevän kuperkeikkoja.  Sitä pitää liikkua hitaasti ja arvokkaasti.  Se voi joskus tarttua myös mielipiteisiin.  Siinäkään siitä ei ole paljon haittaa.  Kirkkolaivahan kääntyy tunnetusti hitaasti.

Fyysisen kuntoni ne sanoivat olevan ikäisekseni mieheksi hyvän.  En syyttänyt heitä ikärasismista enkä siitä, että sanoivat mieheksi.  Ajattelin, että hyvä, että olen tämänikäinen mies.  Jos olisin nuorempi, minun olisi pitänyt heilua hullun lailla niissä testeissä.

Psyykkisissä testeissä olin vähän huolissani, kun huomasin olevani suhteellisen tyytyväinen elämääni ja työhöni.  Harvoja ahdistuksen aiheita ovat Hakan tasapelit nousutaistelussa Ykkösessä ja rinnakkain uivat naiset kuntouimareiden radalla Pieksämäen uimahallissa.

Oman elämän ja kunnon arvioiminen tekee hyvää.  Hyvää tekee myös se, että voi antaa aikaa itselleenkin joskus.  Sitä saattaa huomata, että ihan kaikki asiat eivät olekaan huonosti.

Kuntoutuksessa piti asettaa myös pari tavoitetta tulevaan jaksoon tai koko jaksoon.  Sillä lailla tulee vähän haastetuksi itseä.  Nyt kyllä vähän harmittaa, kun tuli tehdyksi ne testit tosissaan.  Kokeneemmat konkarit sanovat, että ensimmäiset testit pitää tehdä mahdollisimman huonosti, niin on helpompi parantaa tulosta.  Kuulostaa vähän kuntarakenneuudistukselta.

Laitoin kuitenkin tavoitteeksi notkeuden lisäämisen.  Sain sieltä myös neuvoja, että notkeusharjoituksia voi tehdä työpäivän aikana.  Eli ei kannata ihmetellä, jos jumalanpalveluksen liturgiaan ilmestyy uusia koreografioita tai nöyristelen tavallista enemmän seurakuntalaisten edessä.

No, laitoin minä painonkin pudottamisen tavoitteeksi, mutta julistin viikonlopun pitopöydät laihduttamiselta vapaiksi vyöhykkeiksi.  Sanotaanhan Isossa Kirjassa, ettei puivan härän suuta saa sitoa.

Antti Niemi

Aloita uusi viestiketju Siirry arkistoon