Ken vois liekin sammuttaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ken vois liekin sammuttaa

Suvivirren kuuntelija tai laulaja on täysin suojaton.  Ehdotankin, että valtiovarainministeri ja sisäministeri käyvät välittömästi pohtimaan edes jonkinlaista suojavarustusta kansalaisille.  Kypärä ja korvatulpat nyt ainakin.

Viime aikoina on käyty kovaa keskustelua Suvivirren vaarallisuudesta kasvaville lapsille ja nuorille.  Keskustelu meni niin vakavaksi, että perustuslakivaliokunnan piti ottaa kantaa apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen irtiottoon.  Mutta niin kuin usein poliittisessa mittelössä käy, se ei oikein johtanut mihinkään.  Paljon oli puhetta.  Kovin vähän kuitenkin tekoja.
Erityisesti kansa ja kasvattajat jäivät kaipaamaan selviä ohjeita ja direktiivejä, miten virteen tulisi suhtautua, jos se pääsee yllättämään puolustuskyvyttömän kansalaisen.  Vastuuntuntoisena kansalaisena ajattelinkin nostaa esille muutaman itseäni mietityttäneen seikan.

Jos ihminen hyppää polkupyörän selkään, hänelle muistutetaan välittömästi kypärän käytöstä.  Jopa niille miehille, jotka väittävät jättäneensä kypäränsä Kollaalle.  Rullaluistelijalla pitää olla polvi-, ranne- ja kyynärsuojat kypärän lisäksi.
Poliisit joutuvat työssään suojaamaan itseään kevlarliiveillä, pampulla ja joskus ampuma-aseellakin.  Ydinsotaa vastaan armeijan pojilla on sadeviitta.  Nuorilla sählyn pelaajilla on alasuojat.

SUVIVIRREN kuuntelija tai laulaja on täysin suojaton.  Ehdotankin, että valtiovarainministeri ja sisäministeri käyvät välittömästi pohtimaan edes jonkinlaista suojavarustusta kansalaisille.  Kypärät ja korvatulpat nyt ainakin.

Terveysviranomaiset puolestaan voisivat pohtia kansakunnan rokottamista virttä vastaan.  Siitä huolimatta että rokotuksista on huonoja kokemuksia.  Isotkin uhraukset voivat pelastaa pienen kansan.

Ilmatieteen laitos saisi tehtäväkseen laatia suvivirsivaroituksia.
Varoitetaanhan pujon kukinnastakin.  Varmaan monelle olisi rauhoittava tieto, että Etelä-Suomen kouluissa Suvivirren suhteellinen esiintyminen olisi pientä eikä aiheuttaisi isompia oireita.

Toisaalta Etelä-Suomessa moni voisi olla huolissaan, jos virsi kukkisi Pohjanmaalla ja Savossa ihan valtoimenaan.

Uskon myös, että Suvivirttä ei täysin kuitenkaan haluta kitkeä pois Suomen luonnosta.  Eikö sen kolmannessatoista säkeistössä sanota: Ken vois liekin sammuttaa.

Saattaa käydä jopa niin, että tulevaisuudessa aktivistit eivät enää matkusta arktisille alueille öljynporauslauttojen kupeeseen, minkkitarhojen ja sikaloiden vienoon tuoksuun tai jääkiekkomaajoukkueen loppubankettiin pöydän alle.
Tulevaisuudessa aktivistit kahlitsevat itsensä Suvivirren kolmanteen säkeistöön tai lähtevät etsimään aitoja kokemuksia seuduille, jossa huhujen mukaan on kuultu tuttujen sävelten kaikuvan.

Mahdotonta ei ole myöskään se, että Guggenheim Helsinki järjestää pysyvän näyttelyn teemasta.
Se tosin saattaa olla virren kuolemansyleily.

 

Antti Niemi