Katse
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Katse

Facebookissa kerrottiin vähän aikaa sitten ulkomaalaisesta perheestä, joka muutti Suomesta pois, kun he eivät enää jaksaneet suomalaisten tunnekylmää käytöstä. Naapurit eivät tervehtineet eivätkä ihmiset katsoneet toisiinsa. Ensi-iltansa sai juuri suomalainen elokuva Mielensäpahoittaja. Siinä mies harmitteli, kun ihmiset puhuvat niin paljon keskenään. Hänkin oli kerran sanonut vaimollensa, mitä ajatteli eikä olisi pitänyt. Vaimoa ei sen jälkeen vähään aikaan kotona näkynyt.

Meidän suomalaisten vahvuus ei ole puhumisessa. Oikeista asioista puhuminen tai oikein asioista puhuminen on vaikeaa. Mutta ilman sanojakin voi puhua. Tunteet välittyvät katseesta. Kun on riidoissa jonkun kanssa, katseet eivät kohtaa. Rakastuneen ihmisen katseeseen tulee muutos, kun rakkauden kohde saapuu näkyville.

Kirkon kasvatuksen painopiste oli vähän aikaa sitten ”Jumalan silmissä kaunis”. Raamatun luomiskertomus päättyy sanoihin: ”Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä ja kaikki oli hyvää.” Jeesuksesta kerrotaan, miten hän katsoi ihmisiä ja rakasti heitä.

On tärkeää katsoa toista ihmistä. Näkymättömiä ihmisiä ei ole olemassa. Toisen ihmisen näkeminen merkitsee monesti enemmän kuin sanat. On upea taito katsoa ihmistä niin, että hän tuntee sen jälkeen itsensä arvokkaaksi ihmiseksi. Sellaisen katseen alla sielu riemuitsee!

 

Anne Nousiainen
kappalainen