"Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa." (Virsi 13:1)
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Jälleen on se aika vuodesta, jolloin lapset alkavat malttamattomina odottaa, he availevat adventtikalenterin luukkuja ja aikuisista taas tuntuu siltä, että aika rientää liiankin nopeasti kohti joulua - olisi vielä niin paljon tekemistä ja muistamista ennen kuin joulu voi tulla. Kunpa me aikuisetkin malttaisimme pysähtyä ja ikään kuin vain vähitellen availla mielemme hiljaisuudessa adventtikalenterin luukkuja, kunnes varsinainen juhla koittaa. Sitä yritän itse aina itselleni adventtipaastonaikana muistuttaa.

Adventtipaasto, joka alkaa ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeen, kutsuu meitä pysähtymään tulevan juhlan sanoman äärelle ja kukin omalla tavallamme tekemään odottamisen ajasta konkreettisen. Jotta juhla olisi juhla, on hyvä ennen sitä vaikka kieltäytyäkin jostakin, vähentää jotakin, paastota jostakin. Itse yritän joka adventtipaastonaikana pitää karkkilakkoa sekä luopua jostakin sellaisesta, minkä koen, että se sitoo itseä liikaa. Kun tällä tavoin kilvoittelee ja yrittää löytää myös aikaa pysähtymiselle ja hiljentymiselle, tuntuu joulujuhla todella juhlalta, sitten kun se koittaa.

Adventtiaikaan kuuluu neljä adventtisunnuntaita. Sana adventti ( lat. adventus Domini = Herran tuleminen ) muistuttaa meitä siitä, ketä me odotamme. Adventtiajan raamatuntekstit puhuvat Herran saapumisesta kukin eri näkökulmasta: Jumalan tuleminen ihmiseksi Jeesus-lapsessa, Jeesuksen tuleminen lupausten täyttäjänä kansansa keskelle, Kristuksen tuleminen sanassa ja pyhissä sakramenteissa seurakunnan keskelle ja ihmisten sydämiin sekä Kristuksen tuleminen kaikkeuden Herrana aikojen lopulla. Adventin sanoma kirkastaa meille Kristuksen merkitystä ja läsnäoloa. Kaikki se merkittävä ja suuri on läsnä jo pienessä seimen lapsessa. Hänessä tuli Jumala meitä lähelle antamaan meille elämän.

Kun koristamme kotejamme vähitellen joulua varten ja teemme monenlaisia jouluvalmisteluja, voisiko adventinaikana löytyä aikaa myös adventtikynttilän sytytykselle kerran viikossa? Yhdessä lasten kanssa kynttilän sytyttämisen aikana voi laulaa virttä 13 säkeistö kerrallaan. Ja jos kodissa on seimiasetelma, voi jokaisena sunnuntaina ottaa esille siihen yhden osan kerrallaan, kunnes viimein jouluna seimiasetelma on valmis. Helppo pieni kotihartaus, joka kertoo, miksi vietämme joulua ja ketä me oikein odotamme.

Siunattua joulunodotusta jokaiseen kotiin!

Taina Häkkinen, kappalainen