Adventin askeleita
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Adventin askeleita

 

 

Adventin aika on matka kohti joulun juhlaa. Ensimmäisenä adventtina Jeesus on matkalla juhlille monien muiden juhlille menevien kanssa. Jouluna paimenet ja tietäjät matkaavat kedolla olevaan pieneen talliin katsomaan joulun ihmettä, Jeesus-lasta.

 

Adventin aikana me teemme omaa matkaamme juhlaan monin eri tavoin. Joku on niin kiireinen valmisteluissaan, että laittaa juoksuksi. Joku toinen valmistautuu hiljalleen ja rauhallisesti. Yksi valmistaa joulua isolle joukolle ja haluaa kaiken olevan täydellistä. Toinen valmistaa juhlan itselleen, on tyytyväinen vähään. Kolmas tahtoisi unohtaa koko joulun.

 

Adventin aika on paastonaikaa. Tämä aika on varattu erityisesti sisäiseen matkaan, sisäiseen valmistautumiseen. Päämääränä on vastaanottaa joulun aito, todellinen lahja, maailmaan syntynyt ja syntyvä Vapahtaja Jeesus Kristus. Sisäinen valmistautuminen onnistuu parhaiten ulkoisen avulla. Kohtuullisuus elämäntapana on siihen erinomainen tie. Tarvitsemme kodin, vaatteet ja elannon. Meidän ei tarvitse kuitenkaan omistaa kaikkia vempaimia, mitä meille mainostetaan. Ruokapöydän ei tarvitse notkua ruuista, joista osa joudutaan sitten heittämään hukkaan.

 

Adventin aika on parannuksen teon matka. Ensimmäisenä eli ”Nöyrtymisen adventtina” esikuvana on nöyrä ja lempeä kuningas Jeesus. Toisena eli ”Kunnian adventtina” mieliin väläytetään kuva Kristuksen tulemisesta kunniassaan aikojen lopulla oikeudenmukaisuuden tuojana. Kolmantena eli ”Hengen adventtina” esikuvana on Johannes Kastaja ja hänen kehotuksensa katumukseen ja parannuksen tekoon. Neljäntenä eli ”Pyhänä adventtina” esikuvaksemme asetetaan uskollinen ja Jumalalle kuuliainen Jeesuksen äiti Maria.

 

Adventin aika on matka kohti lisääntyvää valoa. Ensimmäinen adventtikynttilä on odotuksen alkamisen merkki. Toinen adventtikynttilä on jouluilon sytyttäjä. Kolmas adventtikynttilä on joulurauhan symboli. Neljäs adventtikynttilä on rakkauden kynttilä. Ja joulun juhlan tultua maailmaan syntyy itse maailman valo Jeesus Kristus.

 

Adventin aika on matka armollisuuteen. Joulun lahja Jeesus on tuonut elämällään ja ristillään maailmalle armon. Me saamme elää armosta, Jumalan rakkaudesta, jota emme voi ansaita millään tavoin. Me saamme olla armollisia toisillemme ja itsellemme. Emme ole täydellisiä Jumalan lapsina, lähimmäisinä, ihmisinä. Erehdymme ja epäonnistumme, olemme ihmisen kokoisia.

 

Armollista, rauhallista, Pyhän Jumalan siunaamaa valon, toivon, ilon ja rakkauden juhlaan valmistautumista ja Joulun juhlaa Sinulle!

 

Anita Seppä

kappalainen