Mihin uskomme?

Mihin uskomme?

Kristinuskon perusasioita

Uskontunnustus

Kristillinen usko yhteen Jumalaan on lyhyesti ilmaistu uskontunnustuksessa. Tämä yksi ja samalla kolmiyhteinen Jumala tunnetaan Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä.

Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen,
taivaan ja maan Luojaan,
ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta,
kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin,
astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista,
astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,
ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden,
syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

Rukous ja jumalanpalvelus

Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus koostuu useista osista. Sen yhteydessä vietetään yleensä myös ehtoollista, johon vain kristityt osallistuvat. Jumalanpalveluksen sisältö on pääosiltaan seuraava:

Rukous
Tekstit Raamatusta
Uskontunnustus
Saarna ja rukous
Ehtoollisen vietto
Kiitos ja ylistys
Herran siunaus
Lisäksi 5-6 virttä virsikirjasta

Jokaiseen jumalanpalvelukseen sisältyy Jeesuksen opettama rukous:

Isä meidän, joka olet taivaissa.
Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Pyhät toimitukset

Jumalanpalveluksen yhteydessä vietettävä Herran pyhä ehtoollinen on toinen evankelis-luterilaisen kirkon sakramenteista eli pyhistä toimituksista. Toinen sakramentti on pyhä kaste, jonka Jeesus asetti sanoen:
”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen  ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.” (Evankeliumi Matteuksen mukaan 28:19, 20)

Kasteen kautta liitytään kirkkoon, seurakunnan jäseneksi. Aikuiselle, joka haluaa liittyä kirkkoon, opetetaan ennen kastetta kristinuskon ja kristillisen elämän perusasiat.
Muita tärkeitä seurakunnan toimituksia ovat avioliittoon vihkiminen ja hautaan siunaaminen.

Vuotuiset kristilliset juhlapäivät liittyvät Jeesuksen elämänvaiheisiin. Tärkeimmät juhlat ja niiden aiheet ovat:

Joulu – Jeesuksen syntymä
Pitkäperjantai – Jeesuksen ristinkuolema
Pääsiäinen – Jeesuksen ylösnousemus
Helatorstai – Jeesuksen taivaaseenastuminen
Helluntai – Pyhän Hengen päivä, kirkon syntymä

Jumalan tahto ihmisen elämässä

Jumala rakastaa jokaista ihmistä ja tahtoo, että kaikki pelastuisivat. Jumalan rakkaus ilmenee Jeesuksen Kristuksen elämässä, kuolemassa ja ylösnousemuksessa koko maailman edestä:
”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Evankeliumi Johanneksen mukaan 3:16)

Suurin käsky Raamatussa on:

"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Evankeliumi Luukkaan mukaan 10:27)

Jumala antoi Moosekselle seuraavat kymmenen käskyä:

Minä olen Herra, sinun Jumalasi.
Sinulla ei saa olla muita jumalia.
Älä käytä turhaan Jumalasi nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka turhaan käyttää hänen nimeään.
Pyhitä lepopäivä.
Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
Älä tapa.
Älä tee aviorikosta.
Älä varasta.
Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Tule mukaan!

Jumalanpalvelukset