Rukous
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Rukous

Olen miettinyt paljon, mitä rukous oikein on. Jeesus sanoo, että rukous ei ole mikään esitys ihmisille eikä Jumalalle, vaan se on sydämen puhetta Jumalalle. Se tarkoittaa, että kun rukoilen, luotan Jumalaan ja jaan hänen kanssaan elämäni ilot ja surut.

 

Rukous on siksi vähän sama asia kuin puhuisin oikein hyvälle ystävälle. Kun hyvälle ystävälle puhuu sydämensä salaisuuksia, luottaa siihen, että ystävä kuuntelee eikä puhu asioita eteenpäin. Ystävän ei tarvitse ratkaista asioitani, riittää, että hän kuuntelee. Hän ymmärtää, koska hän on ystävä. Näin Jumalakin aina kuuntelee, jos puhun hänelle. Jumala ottaa sydämellensä jokaisen rukouksen, ja ymmärtää minua. Ehkä vaikeinta onkin joskus uskoa siihen, että Jumala oikeasti ymmärtää minua ja välittää minusta.

 

Jeesus opettaa opetuslapsilleen Isä meidän rukouksen. Se on hieno rukous, joka sisältää tärkeitä kohtia. Hyvä, että se vielä opetetaan koulussa ja uudestaan vielä rippikoulussakin!

 

Jos tuntuu, että ei osaa mitenkään rukoilla, niin aina voi rukoilla Isä meidän rukouksen! Kun rukoilen sitä, niin pyydän, että Jumalan tahto toteutuisi maailmassa ja omassa elämässäni. Rukoilen, että Jumala pitäisi meistä kaikista huolen silloinkin, kun tuntuu, että tästä ei selvitä. Samoin rukoilen, että oppisin antamaan toisille anteeksi niin kuin Jumala antaa minulle anteeksi. Ja lopuksi vielä rukoilen, että Jumala auttaisi meitä kaikkia niin, että oppisimme elämään oikein ja tekemään elämässä oikeita valintoja.

 

Isä meidän rukous kertoo sen, että rukous ei ole toiveiden täyttymissautomaatti. Pahoja asioita tapahtuu vaikka rukoilenkin. Ja rukous ei ole vain itsekkäitä toiveita. Rukous antaa voimaa silloin kun omat voimat ei riitä. Ja onkin niin, että kun rukoilen, niin Jumala pystyy sitä kautta muuttamaan minua.

 

Rukous ei oikeastaan olekaan sanoja. Ehkä rukous tarkoittaakin syvimmiltään sitä, että sydämessäni ymmärrän tarvitsevani Jumalaa. Sitä Jeesuskin ehkä tarkoitti sillä, kun hän käski mennä rauhassa yksinäiseen paikkaan ja hiljentyä siellä Jumalan eteen. Näinä hiljaisina hetkinä sydän kääntyy Jumalan puoleen ja syntyy luottamus Jumalaan. Rukous alkaakin olla enemmän Jumalan puhetta ihmiselle. Näin rukous on enemmän kuin mitä osaamme koskaan ymmärtää.

 

 

Kappalainen

Anne Nousiainen