JOULUTERVEHDYS

Näin unta Jeesus-lapsesta. Hän oli pieni avuton vastasyntynyt hätääntyneen äidin sylissä. Oli pimeä talviyö. Unessa ympärillä pyöri ihmisiä, joilla oli johonkin kiire. Ilmassa oli jotakin, mitä kaikki pelkäsivät. Pieni Jeesus-lapsi makasi kapaloituna hiljaa äitinsä sylissä, ja katseli ihmeissään ympärillensä. Aivan kuin hän olisi miettinyt, että tälläistäkö se ihmisen elämä tulisi sitten olemaan. Hän ei nähnyt Isää Jumalaa missään, vaan oli yksin ihmisten armoilla täällä maailmassa.

Jeesus-lapsi oli niin turvaton ja avuton, että unessakin äidinvaistoni heräsivät ja halusin kaikin tavoin suojella pientä lasta. Herättyäni ajattelin, mitä uni oikein merkitsi. Oliko siinä jotain omasta jouluahdistuksesta vai oliko se enkelin viesti unien maailmasta.

Oli miten oli, jäin miettimään, että jouluun liittyvät odotukset ja vaatimukset ahdistavat tänäkin adventtiaikana monien mieliä. Mistä saada rahat lahjoihin ja ruokaan. Mistä saada aikaa kiireen keskellä. Mistä saada rauhaa epäsopuun ja riitaan. Mistä saada voimaa uupumukseen. Mistä saada se hyvä mieli, josta kaikki niin paljon puhuvat joulun alla.

Unen Jeesus-lapsi oli ihmeissään kaikesta siitä hälinästä, kiireestä ja pelosta, mitä hänen syntymänsä ympärillä tapahtui. Ikään kuin Jeesus-lapsen syntymä olisi pakottanut ihmiset suoriutumaan ja suorittamaan jotakin, mihin heillä ei ollut mahdollisuuksia eikä voimia. Uneni Jeesus-lapsi katsoi minua lapsen viattomuudella silmiin ja tuntui kysyvän, mitä minä odotan joululta.

Odotan jouluaaton aamun varhaista rauhallista kahvihetkeä, kun muut vielä nukkuvat. Odotan joulukirkkoa, jossa kuulen jouluevankeliumin. Odotan hautausmaan rauhaa, kun vien yöllisen kynttilävalomeren keskelle myös oman kynttiläni. Odotan puhelinkeskustelua kaukana asuvien sukulaisten kanssa. Mutta ennen kaikkea odotan rauhaa omaan sisimpääni ja sitä samaa rauhaa läheisilleni. Sellaista rauhaa, minkä Jumala antaa. Sellaista rauhaa, mikä antaa rohkeutta kohdata haasteet. Odotan ilosanomaa pienestä Jeesus-lapsesta, joka syntyi kerran maailmaan ja antoi meille toivon.

Hyvää Joulua kaikille!

Anne Nousiainen