-

Blogikirjoitus 1.11.2018

On pimeä syksyinen ilta. Kävelen kapeaa kävelytietä. Jalkojeni alla kahisevat puiden lehdet, muuten on hiljaista. Vain tuulen puuska humisee korvissani. Pysähdyn ja sytytän hautakynttilän. Lasken sen maahan, hautakiven juurelle ja seison hetken hiljaa. Katselen kynttilän liekkiä, joka lepattaa pimeässä illassa. Kuinka paljon valoa se luokaan ympärilleen. Nostan katseeni ja huomaan, kuinka hautausmaa on täynnä kynttilöitä. Niitä on kymmeniä ja taas kymmeniä. Kynttilät valaisevat pimeää hautausmaata niin paljon, että pimeys on muuttunut miellyttäväksi hämäräksi.

 

Mieleni hiljentyy rukoukseen:

 

Taivaallinen Isä, Sinä olet

Elämän ja armon Jumala,
Anna valosi loistaa pimeyden keskellä, anna

valosi säteillä sinnekin,
minkä luulin olevan pimeyden kätköissä,

 

Minä kiitän kaikista edesmenneistä läheisistä ja rakkaista.
Niistä, jotka ovat jättäneet minuun jälkensä
ja joita kannan mielessäni.

 

Kiitos yhteydestä, joka kantaa yli kuoleman laakson,
ja toivosta, jonka varassa elämme.
Anna valosi tehdä näkyväksi kaikki se hyvä,

mikä ympäröi.
Täytä ylösnousemuksen toivolla ja jälleennäkemisen ilolla.

Aamen.


Tänäkin pyhäinpäivänä hautausmaille syttyvät tuhannet ja taas tuhannet kynttilät. Ne palavat rakkaiden ja läheisten muistolle. Kynttilän lepattava liekki kertoo viestiä ikävästä ja rakkaudesta, mutta myös jälleennäkemisen toivosta ja iankaikkisenelämän toivosta. Toivosta, josta Roomalaiskirjeen luvussa kahdeksan meitä osuvasti muistutetaan:

 

¨Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti.

Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin. Ja hän, joka tutkii sydämet, tietää mitä Henki tarkoittaa, sillä Henki puhuu Jumalan tahdon mukaisesti pyhien puolesta.¨

Ruut Hanhikorpi vs. kappalainen