Kirkonmäeltä-blogi

Levollinen tulevaisuuteen katsoja on poissa

Pieksämäen seurakunnan kirkkoherra, rovasti, teol.lis. Mika Riikosen elämän lahja tässä ajassa on täyttynyt.
Mika oli päätään pitempi toisia fyysisesti ja usealla muullakin mittarilla mitattuna. Hän oli Jyväskylän poikia, siellä kasvanut ja käynyt koulunsa. Siellä oli myös nuoren papin ensimmäinen virkapaikka. Kirkkoherran tehtäviä hän hoiti yli 30 vuoden ajan, ensin Luhangassa, sitten Hartolassa ja viimeiset 15 vuotta täällä Pieksämäellä. Kuopion hiippakunnan pappisasessorina toimiminen vuosina 2009-2015 oli Mikalle mieluinen tehtävä. Mika oli vilpitön ja tunnollinen kaikissa toimissaan. Saarnansa ja puheensa hän kirjoitti aina huolella, ja julkaisi niistä Riemuvuoden postillan vuonna 2008.

Teologiset keskustelut ja tutkimus ruokkivat Mikaa. Viimeiseen asti hän osallistui tohtoriseminaariin ja kirjoitti väitöskirjaa William Law’n teologiasta. Ulkoisen olemuksen käydessä hauraaksi sisäinen palo eteenpäin menemiseen säilyi. Tammikuulle oli suunniteltu väitöstilaisuutta.

Musiikilla oli keskeinen sija Mikan elämässä. Hän opiskeli laulua diplomilaulaja Kalle Kinnusen oppilaana ja esiintyi vuosikymmenien aikana laulajana monissa erilaisissa tilaisuuksissa sekä julkaisi kaksi yksinlaululevyä.

Virallisten tehtävien vastapainona Mika myös luki mielellään Aku Ankkoja, kävi katsomassa pesäpalloa ja jääkiekkoa, matkusteli, marjasti ja mökkeili. Innostus vanhoihin linja-autoihin syttyi lapsuuden mökkimatkoilla, hän myös itse kirjoitti artikkeleita Linja-autohistoriallisen seuran lehteen. Lukeminen, erityisesti historia, mutta myös päivän politiikka, sekä aktiivinen osallistuminen Lions-toimintaan kuuluivat Mikan elämään.

Mika oli kiitollinen siitä, että sai tehdä rakastamaansa työtä pappina ja kirkkoherrana lähes loppuun asti viimeisten vuosien vaikeasta sairaudesta huolimatta. Sairaudenkin keskellä hän oli levollinen tulevaisuuteen katsoja. Hän ammensi itse voimaa siitä, missä palveli seurakuntalaisia: jumalanpalveluksesta ja ehtoollisesta, ja osallistui seurakunnan yhteiseen jumalanpalvelukseen vain viimeistä sunnuntaita lukuun ottamatta.

Oman perheen jäsenillä, Marita puolisolla sekä lapsilla Johannalla, Marialla, Tommilla ja Elinalla oli jokaisella aivan omanlaisensa tärkeä paikka Mikan elämässä. Herra kädelläsi -virren myötä Mika lähti iäisyysmatkalle omassa kodissaan rakkaiden saattelemana.

Anita Seppä

vt. kirkkoherra