TIEDOTE

20.5.2020 09.23

Jumalanpalvelukset ja muut kirkoissa ja kappeleissa järjestettävät tilaisuudet 1.6.2020 alkaen

Jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja kirkollisiin toimituksiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina 1-2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Pieksämäellä on säännöllisiä jumalanpalveluksia neljässä kirkossa: Vanhassa kirkossa, Uudessa kirkossa sekä Virtasalmen ja Jäppilän kirkoissa. 1.6.2020 alkaen jumalanpalvelukset aloitetaan seurakuntalaisille avoimina tilaisuuksina siten, että kaikissa tilaisuuksissa noudatetaan 1-2 metrin turvavälejä. Eri kirkoissa voi jumalanpalveluksiin, kirkollisiin toimituksiin ja konsertteihin osallistua turvallisuusnäkökulmien puitteissa seuraavasti:

Vanha kirkko                                             250 henkilöä

Uusi kirkko                                                  150 henkilöä

Jäppilän kirkko                                           150 henkilöä

Virtasalmen kirkko                                    100 henkilöä

Vangasniemen siunauskappeli                 40 henkilöä

Siilin siunauskappeli                                 40 henkilöä

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä, samoin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia.

Ehtoollisen vietto

Seurakuntien ehtoollisen vietossa noudatetaan Mikkelin hiippakunnassa 1.6.2020 alkaen seuraavia hygieniaperiaatteita:

Terveys: Pappi ja muut jumalanpalveluksen toimittajat tulevat töihin vain ja ainoastaan terveinä. Se tarkoittaa sitä, että työntekijällä ei saa olla COVID-19 infektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli).

Turvavälit: Kirkon sisäänkäyntiin on asetettu seurakuntalaisille tarkoitettu käsien desinfiointipiste sekä asianmukainen ohje turvavälejä sekä yskimis- ja aivastushygieniaa varten. Seurakuntalaiset ohjataan istumaan riittävän väljästi niin, että turvaväli on vähintään 1-2 metriä. Tämä ei koske saman perheen jäseniä.

Käsihygienia: Pappi ja kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat pesevät välittömästi ennen jumalanpalveluksen alkua kätensä huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Ennen ehtoollispöydän valmistamista liturgina toimiva pappi puhdistaa kätensä desinfiointiaineella. Kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat desinfioivat kätensä alttarille tullessaan.

Ehtoollisen jakaminen: Seurakuntalaiset tulevat ehtoollispöytään yksitellen tai perhekunnittain, polvistuvat, nauttivat sakramentin ja poistuvat siten, ettei kuoriosaan synny ruuhkaa. Riskienhallinnan kannalta ei ole olennaista merkitystä, vaikka turvaväli alittuisi hetkellisesti esimerkiksi ohi kuljettaessa. Seurakuntalaisilla tulee olla mahdollisuus desinfioida kätensä.

Ehtoollisleipä jaetaan ehtoollisvieraan käteen tavanomaiseen tapaan. Jakamisessa leipä asetetaan seurakuntalaisen kämmenelle niin, että käsien koskettamista vältetään. Ehtoollisviini jaetaan maljasta seurakuntalaisen kädessä olevaan yksityispikariin.

Ehtoollispikarit asetetaan erilliselle pöydälle, josta seurakuntalainen ottaa pikarin tullessaan ehtoolliselle. Poistuessaan seurakuntalainen jättää pikarin toiselle erilliselle pöydälle

Liturgin tulee antaa seurakuntalaisille käytännön ohjeet ennen ehtoollisen jakamista.

Ehtoolliselle voi tulla myös pyytämään siunausta sakramentin nauttimisen sijasta.

Muuta huomioitavaa jumalanpalveluksissa ja kirkkotilassa:

Koronavirukset leviävät pääasiassa pisaroiden välityksellä. Pisaratartunnan mahdollisuutta torjutaan huolehtimalla turvaväleistä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä on mahdollinen, mutta se ei ole merkittävä. Siksi kirkossa olevia virsikirjoja voidaan käyttää.

Pääjumalanpalvelukset lähetetään suorana lähetyksenä kotisivuille 1.6.2020 jälkeenkin. Jumalanpalvelus kuvataan niin, ettei seurakuntalaisia näy lähetyksessä.

Konfirmaatiot

Konfirmaatioissa noudatetaan erityistä varovaisuutta. Edellä mainittujen jumalanpalveluselämän turvallisuusohjeiden lisäksi konfirmaatioissa huomioidaan seuraavat turvallisuusnäkökulmat:

• Konfirmaatio pidetään koko rippikoululeiriryhmälle kerralla erillisenä jumalanpalveluksena sunnuntaisin kello 12:00 (poikkeuksena Nuuvi1 konfirmaatio lauantaina kello 11:00).
  • Jokainen konfirmoitava nuori voi kutsua kirkkoon neljä läheistään. Tällöin konfirmaatiojumalanpalveluksissa mukana on noin 130-140 ihmistä.

NÄMÄ OHJEET PERUSTUVAT TÄMÄN HETKISEEN TILANNEKUVAAN JA ANNETTUIHIN RAJOITUKSIIN JA OHJEISIIN. MIKÄLI TARTUNTATILANNE TAI RAJOITUKSET MUUTTUVAT, MUUTTUVAT MYÖS SEURAKUNNAN TOIMINTAOHJEET.