Kaste

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. (Psalmi 139: 13–14)

Ristiäisissä eli kastejuhlassa ihminen saa kasteen, jonka myötä hänestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen.
Kasteen perustana on Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky (Matt. 28:18–20).

Kaste on kristittynä olemisen perusta, liitto Jumalan ja ihmisen välillä.
Muut kirkolliset toimitukset perustuvat kasteeseen.

Lapsen nimi tulee ilmoittaa digi- ja väestötietovirastolle kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.  Mikäli vanhemmat haluavat lapselleen kasteen, se tulee toimittaa ilman tarpeetonta viivytystä.

Pieksämäen seurakunnassa Uudessa kirkossa on käytössä kastepuu. Nyt loppuvuonna 2023 kastelehdet ripustetaan väliaikaiseen kastepuuhun Vanhassa kirkossa.  Kastetun lapsen nimi ilmoitetaan vanhempien luvalla jumalanpalveluksessa kastetta seuraavana viikonloppuna.  
Jumalanpalveluksen lopuksi pappi kutsuu paikalla olevat vanhemmat kiinnittämään nimilehden kastepuuhun.
Jos perhettä ei ole paikalla, pappi huolehtii, että lehti tulee puuhun.

Vuoden aikana kastetut saavat kutsun vauvakirkkoon, joka pidetään seuraavan vuoden tammikuussa. Vauvakirkossa perheet saavat lapsen nimilehden kotiin muistoksi.  Mikäli ei ole mahdollisuutta osallistua vauvakirkkoon, nimilehden voi hakea vauvakirkon jälkeen Seurakuntatoimistosta.

Kastejuhlan järjestelyissä ja varauksissa palvelee seurakuntatoimisto
Lisätietoja kasteesta ja kummeista saat seurakunnan papeilta.

Tässä linkki  kaste.fi -sivustolle, jossa tietoa kasteesta ja kastejuhlan järjestämisestä.

 

Kastettua siunaavat yleensä papin lisäksi vanhemmat, sisarukset sekä kummit.
Kastettua siunaavat yleensä papin lisäksi vanhemmat, sisarukset sekä kummit.

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä