Kaste

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. (Psalmi 139: 13–14)

Ristiäisissä eli kastejuhlassa ihminen saa kasteen, jonka myötä hänestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen.
Kasteen perustana on Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky (Matt. 28:18–20).

Kaste on kristittynä olemisen perusta, liitto Jumalan ja ihmisen välillä.
Muut kirkolliset toimitukset perustuvat kasteeseen.

Kirkkojärjestyksen mukaan lapsi tulisi kastaa kahden kuukauden kuluessa syntymästään.

Pieksämäen seurakunnassa on käytössä kastepuu. Kastetun lapsen nimi ilmoitetaan vanhempien luvalla jumalanpalveluksessa kastetta seuraavana viikonloppuna. Jumalanpalveluksen lopuksi pappi kutsuu paikalla olevat vanhemmat kiinnittämään nimilehden kastepuuhun. Jos perhettä ei ole paikalla, pappi huolehtii, että lehti tulee puuhun.

Vuoden aikana kastetut saavat kutsun vauvakirkkoon, joka pidetään seuraavan vuoden tammikuussa. Vauvakirkossa perheet saavat lapsen nimilehden kotiin muistoksi.

Kastejuhlan järjestelyissä ja varauksissa palvelee kirkkoherranvirasto.
Lisätietoja kasteesta ja kummeista saat seurakunnan papeilta.

Kastettua siunaavat yleensä papin lisäksi vanhemmat, sisarukset sekä kummit.